Mindent a fehérje diétáról

Fehérje diéta

Mi a fehérjediéta?

2020. szeptember 29. - szaboedit

pexels-lukas-616354.jpg

Ha egészséges életmódról van szó, szinte kivétel nélkül szó esik róla. Sőt, sportolóknál, testépítőknél, vagy nehéz fizikai munkát végzőknél szinte etalonnak számít a magas fehérjebevitel. A fehérje alapú étrend egyszerűségével talán mind a mai napig az egyik legkedveltebb a fogyókúrák közt. Népszerűsége vetekszik a ketogén étrenddel, olyannyira, hogy egyik változata nagy hasonlóságot mutat, de a fehérje diéta mégis más! A kulcsszó itt ugyanis az arányokon van.

 Míg a hétköznapi egészséges étrend mintegy 50%-át teszik ki a szénhidrátok, ~20% a fehérje, illetve ~30% a zsírok, fehérjediéta esetén emeljük a fehérjebevitelt a zsír illetve a szénhidrát terhére, így optimális esetben a szénhidrát 30%,  illetve a zsírbevitel 25%-ra csökken, míg a fehérjebevitel 45%-ra nő. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

Nyugodt szívvel fogyaszthatók a csirke-, marha-, pulykahús, (sertéshús esetén zsírtalanított változat), halak, tej és tejtermékek, illetve a tojás. Köretként zöldség, zöldség, zöldség! Hidd el, kis kreativitással igazán klassz és ízletes kombinációkat alkothatsz, mindezt úgy, hogy közben éhes sem leszel. A fehérje diéta során mindemellett érdemes figyelni a rostbevitelre és természetesen a cukor itt is tiltólistás!  A zsírbevitel is inkább esszenciális zsírokból (extra szűz olívaolaj, lenmagolaj, halolaj stb.) álljon, sajnos a hagyományos napraforgó olaj nem tartozik ide. 

Sőt, van még egy jó hírem! Mivel a fehérje alapú étrendnél gyakorlatilag fehérjét fogyasztasz, kevés szénhidráttal és zsírral, így az adagokkal sem kell foglalkoznod! Az étrend önmagában garantálja a fogyást számodra! Így már igazán érdemes belevágni nemde? 

 

Forrás: panhellen.hu, shopbuilder.hu

Kép: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dieta-feherje.blog.hu/api/trackback/id/tr3016218626
süti beállítások módosítása