Mindent a fehérje diétáról

Fehérje diéta

Miért NE koplalj?

2020. október 06. - szaboedit

pexels-engin-akyurt-1907642.jpg

 

Minden diéta első és legfontosbb pontja: egyél kevesebbet , mint ahogy rendes étrend esetén tennéd. Ez így igazán szépen hangzik, de ez sokaban megkongatja a vészharangot: "Akkor én most koplalni fogok!". Lehetséges, hogy kerekedik a szemed, ha meghallod, hogy a főtt tészta, vagy a krumplipüré helyett zöldségekkel és húsokkal töltöd meg a hasad. Talán megfordul a fejedben: "Ne nevettess, ezekkel lehetetlen jóllakni!  Lelövöm a poént: bizony lehet éhség-érzet nélkül fehérje diétázni

A ketózis nem ördögtől való: az az állapot, amikor a tested a zsírt használja fel energiaként. No persze ezt sem automatice, hanem a ketonok számának növekedése okán teszi. Hippokrátész görög orvos már i. e. 400-ban rájött, hogy az éhezéses kezelés (ami gyakorlatilag maga a böjt), sokat javít az epilepsziás rosszullétekkel közdő embereken - ergo ha megvonunk a szervezettől bizonyos tápanyagokat, akkor a ketonok száma növekszík, ami pedig beindítja a szervezet válaszát és fogyni fogsz! Mennyire egyszerű! Ennyire azért mégsem! Amikor eszel ugyanis, zsírt, fehérjét és szénhidrátot is elfogyasztasz. Hippokrátész még nem tudta: a szénhidrát kiiktatása volt a siker kulcsa. Neked viszont a szénhidrát megvonása mellett nem kell kilőnöd a másik kettőt! Ahhoz, hogy fogyj, totálisan szükségtelen éhezned. Azon túl, hogy az anyagcseréd is gallyra vágja, még ráadásul egész nap hulla fáradt és ingerült leszel. Ez nem a szükséges rossz, amit el kell viselned, hanem felesleges önkínzás! 

No, de nem ennyire gyászos a helyzet: egy csomó olyan kaja van, amitől jóllaksz, és mégis kevés a szénhidrát tartalma. A fehérje diéta pedig pont erre épül: minimális szénhidrát, mérsékelt fehérjével és több zsírral. Tudtad például, hogy a kínai kel, azon túl, hogy piszok mód laktat és könnyen emészthető, tele van C vitaminnal, aminosavakkal és háromszor annyi fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos kelkáposzta? Kiválóan beilleszthető a fehérje étrendbe. A koplalást pedig egy felejtsd el úgy, ahogy van! Elhiheted nekem, sokkal jobban fogod érezni magad lelkileg és fizikailag is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dieta-feherje.blog.hu/api/trackback/id/tr9816219852
süti beállítások módosítása